czwartek, 18 lipca 2013

Domowa szynka wędzona

Domowa pyszna i soczysta szynka, wędzona i parzona.
Idealna do kanapek.

Domowa szynka wędzona






  • 5 kg szynki wieprzowej
  • 10 - 12 ząbków czosnku
  • sól
  • 6 łyżek majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 3 łyżeczki pieprz ziołowy
  • 3 liście laurowe pokruszone
  • ok 6 sztuk ziela angielskiego
    Szynkę myjemy i oczyszczamy, a następnie za pomocą noża robimy kilka nacięć w które wkładamy ząbki czosnku. Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi dokładnie, miejsce w miejsce szynkę. Umieszczamy na ok 12 h do lodówki. Następnie szynkę umieszczamy w siatce do wędlin. Do garnka wlewamy wodę i solimy ją, aż będzie mocno słona. Ja do sprawdzenia nasolenia wody używam jajka, jeśli surowe jajko wypłynie na powierzchnię wody oznacza, że woda jest wystarczająco słona. Wkładamy mięsko do garnka, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok 5 dni. Po tym czasie szynkę wyciągamy z wody i umieszczamy w wędzarni. Proces wędzenia zależy od wędzarni, ja posiadam elektryczną wędzarnie, więc ok 3-4 godziny wędzę. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy ją prawie do wrzenia, wkładamy szynkę, parzymy ją ok 60-90 min. na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie szynkę wkładamy do zimnej wody na ok 15 min, wyciągamy i pozostawiamy na durszlaku do przestygnięcia. Smacznego !!

5 komentarzy:

  1. :)oj pamiętam jak w domu rodzinnym w PL tata z dziadkiem wędzili domowe wyroby z prosiaczka:) w własnoręcznie przygotowanym wedzarniku wspaniałości.Pozdrawiam Aska

    OdpowiedzUsuń
  2. super, ja zawsze od rodziców dostawałam takie wędzone szynki :)

    OdpowiedzUsuń